Låna pengar till något av dessa 5 ändamål

Att låna pengar har blivit ett alltmer populärt sätt att få tillgång till lite extra kapital. Idag är det ofta möjligt för privatpersoner att ta ett lån upp till ett ganska betydande belopp. Därmed får många flexibiliteten att kunna hantera en rad olika ekonomiska situationer. Här belyser vi fem smarta sätt att använda de lånade pengarna.

5 ändamål att låna pengar till

De olika ändamål som vi vill belysa är följande:

 • Renovera din bostad. Ett av de vanligaste skälen till att privatpersoner väljer att ta ett lån är för att kunna renovera hemmet. Det kan till exempel handla om att uppdatera köket, utöka storleken på vardagsrummet eller lägga till ett helt nytt rum. Oavsett vilket kan du genom att låna pengar få möjlighet att förvandla din bostad till en riktig drömplats.
 • Konsolidera dina skulder. Att konsolidera skulder är ett annat populärt sätt att använda pengarna från ett lån. Genom att samla ihop alla dina skulder i ett enda lån med lägre ränta kan du på sikt spara pengar. Dessutom kan du göra det enklare att få en bra överblick över din månatliga budget och dina utgifter.
 • Finansiera en större händelse. Större händelser i livet kan vara kostsamma. Så är bland annat fallet när du ska arrangera ett bröllop eller en jubileumsfest. Ett lån kan då ge dig den finansiella flexibilitet som du behöver för att göra den stora dagen minnesvärd. Detta utan att tillföra en onödigt stor ekonomisk stress.
 • Investera i dig själv. Du kan även välja att investera i dig själv, genom att till exempel betala för en utbildning. Att göra detta anses vanligtvis vara ett klokt beslut. Genom att låna pengar kan du få hjälp att täcka kostnaderna för till exempel kurser eller specialutbildningar. Dessa kan i sin tur stärka dina aktier på jobbmarknaden och ge dig en högre inkomst i framtiden.
 • Täcka oväntade utgifter. Sist men inte minst väljer många att ta ett lån för att kunna täcka oväntade utgifter. Livet är oförutsägbart, och när som helst kan kostnader uppkomma för till exempel tandläkarbesök eller liknande. Då kan du vilja ansöka om ett lån för att få tillgång till pengar för att hantera den uppkomna situationen.

Blås nytt liv i ditt hem med hjälp av pyssel för vuxna

Det finns något väldigt tillfredsställande med pyssel för vuxna, såsom att förvandla gamla tillhörigheter och ge dessa ett helt nytt liv. Med en pensel, en burk färg och en gnutta kreativitet kan du komma väldigt långt. Med hjälp av dessa verktyg kan du nämligen förvandla dina gamla möbler till mer personliga och helt unika föremål som reflekterar din personliga stil. Allt detta samtidigt som du ser till att möblerna inte hamnar på soptippen utan snarare tillför någonting i din bostad. Läs vidare så berättar vi mer om detta!

3 steg till ett lyckat pyssel för vuxna med hjälp av färger

När det kommer till pyssel för vuxna är det populärt att måla om möbler. Genom att göra detta kan du ge dem ett nytt utseende och liv. Vad du bör tänka på är att:

 • Först se dig omkring. Börja med att kika runt lite grann i din bostad. Kanske ser du en gammal stol som har stått i hörnet av ett rum sedan du flyttade in? Eller så kanske dina ögon fastnar på det där kaffebordet som har sett sina bättre dagar. Dessa möbler må kanske se tråkiga och slitna ut, men de kan faktiskt förvandlas till enastående vackra och iögonfallande inredningsdetaljer.
 • Sedan fundera kring vad du vill åstadkomma. Innan du sätter igång bör du fundera kring vilken typ av stämning du vill skapa. Ljusare färger kan ge ett rum en lugnande känsla medan en djupare blå eller grön färg kan ge en mer dramatisk och modern look. Om du känner dig lite vågad kan du dessutom välja att blanda olika typer av färger för att skapa en spännande bohemisk känsla. Kanske vill du rentav använda regnbågsfärger för att piffa upp ditt hem?
 • Välja de tekniker som ger önskat resultat. Även de tekniker som du använder när du målar kan i hög grad påverka hur slutresultatet blir. Till exempel kan du skapa en rustik och lite gammaldags känsla genom att måla dina möbler på ett visst sätt. Då ser möblerna plötsligt lite smått antika ut. Å andra sidan kan du välja att använda stenciler för att skapa komplicerade mönster eller detaljer om du vill ha en mer modern look. Som vanligt när det kommer till pyssel för vuxna är möjligheterna oändliga!

Bemanningsföretag betalar högre löner till sjuksköterskor

Det har förmodligen inte undgått någon att det finns en stor brist på kompetens sjukvårdspersonal i Sverige. Exakt hur stor denna brist egentligen är kan vi i dagsläget inte riktigt sätta fingret på. Vad vi dock med säkerhet kan säga är att den förmodligen är större än vad många tidigare har trott. Därför är en viktig nyckel för att kunna lösa den att fler vårdgivare nyttjar de bemanningsföretag som betalar högre löner till sjuksköterskor. Dessa kan nämligen bidra till att minska gapet mellan tillgång och efterfrågan på arbetsmarknaden för sjuksyrror.

Svårt för vårdgivare att konkurrera med bemanningsföretag om kandidater

Många vårdgivare har under de senaste åren börjat vända sig till bemanningsföretag för att få hjälp med problematiken kring bemanning i vården. Dessa aktörer har trots allt pooler med sjuksyrror och annan vårdpersonal som kan hyras ut till vårdgivare vid behov. På så vis kan de bland annat användas för att täcka upp tillfälliga luckor i bemanningen till följd av semestrar, sjukdom och liknande. Men även sett ur ett lite mer långsiktigt perspektiv innehar dessa aktörer en nyckelroll i bemanningen.

Detta gäller inte minst då det är väldigt resurskrävande för sjukhus och andra vårdgivare att ägna sig åt rekrytering och bemanning. Det kostar såväl tid som pengar att ge sig ut på arbetsmarknaden i jakt efter en lämplig kandidat. Dessutom tvingas vårdgivarna då konkurrera med just bemanningsföretagen och dessa betalar ofta högre löner till sjuksköterskor. Som grädde på moset erbjuder de även flera andra fördelar för denna yrkesgrupp.

Bemanningsföretagen betalar högre löner till sjuksköterskor men har även andra fördelar

Som vi redan har nämnt finns det fler fördelar för en sjuksköterska att låta sig anställas av ett bemanningsföretag utöver den högre lönen. Dessutom är denna lösning också fördelaktig för vårdgivarna då dessa:

 • Får tillgång till en stor pool med kandidater.
 • Kan testa konsulter innan de eventuellt försöker anställa dessa i egen regi.
 • Sparar tid och pengar på att slippa försöka rekrytera egna sjuksköterskor.

Det är med andra ord en tydlig win-win-situation för vårdgivare och arbetstagare att använda sig av denna modell istället för den mer traditionella modellen.

När du väljer skal till Iphone 12 mini bör du…

Köp inte ”första bästa” skal – se istället på utbud och tänk över behoven. Här ges ett par tips för dig som planerar att köpa skal till iPhone 12 mini.

Glöm inte linsskydd

Utöver skal kan mobilens baksida skyddas med linsskydd. Detta för att inte repor ska förstöra linsen och göra kameran näst intill obrukbar. Här finns minst två alternativ.

 • Linsskydd av härdat glas
  Dessa linsskydd är tillverkade av härdat glas – i likhet med de som fästes på skärmen.
 • Skal med skjutbart linsskydd
  Andra alternativet är att köpa ett mobilskal eller mobilfodral med inbyggt skjutbart linsskydd. När kameran inte används är linsskyddet framför linsen och om kameran ska användas dras det lätt bort med ett finger.

Fodral eller skal till iPhone 12 mini?

Skal och fodral har samma funktion – att minska risken för att mobilen går sönder om den tappas i golvet eller att den repas av vassa föremål. Men det är skillnad på både skydd och funktion.

Fodral till iPhone 12 mini

Fördelen med fodral är att dessa omsluter hela mobilen och därmed ger ett heltäckande skydd – framförallt när mobilen inte används. Dessutom finns det ofta fack för kort eller sedlar.

Skal till iPhone 12 mini

Fördelen med skal är att det går att använda mobilen direkt utan att något fodral måste öppnas. Dessutom blir mobilen betydligt tunnare och därmed enklare att ha med i fickan. Nackdelen blir att ett lite mindre skydd skapas.

Glöm inte skärmskyddet

Med ett mobilskal skyddas både baksida och sidor på mobilen. Dessutom går skyddet oftast upp några millimeter över skärmen. Men stora delar av skärmen är oskyddad. Skärmskydd i härdat glas, eller nanovätska kostar 50 – 100 kronor och ger ett tydligt skydd mot repor och stötar.

Material är känsla

Val av material avgör kanske framförallt estetik och känsla i handen. Det finns exempelvis hårdplast, skinn, fuskskinn och latex. Är det viktigt hur mobilen ligger i handen eller hur lätt den glider ner i fickan kan materialvalet vara helt avgörande.

Kontrollera modellnamn noga

Allt för många läser inte produkttexterna tillräckligt noga och får hem ett mobilskal till iPhone 12 istället för ett skal till iPhone 12 mini… E-butikerna brukar vara tydliga med vilka mobilmodeller deras olika skydd passar till men det är lätt att köpa fel ändå.

Köp billigt makeup på nätet

Det finns många butiker som säljer smink och andra skönhetsprodukter men för att slippa betala mer än nödvändigt kan det många gånger vara smart att handla på nätet. Hård konkurrens ger pressande priser och det är ofta just det som konsumenterna letar efter. Köp billigt makeup på nätet – där är det dessutom enkelt att jämföra priserna hos olika återförsäljare. Hitta företag med bra sortiment här.

Fördelarna med att köpa smink och skönhetsprodukter online

Det finns gott om billigt makeup på nätet och flera fördelar med att handla just där istället för i fysiska butiker. För det första är det enkelt att hitta det som efterfrågas, eftersom utbudet är nästintill enormt. Fysiska butiker som säljer smink och skönhetsprodukter har ofta ett mer begränsat utbud än vad nätbutikerna har så chansen att hitta ”rätt” är större.

En annan fördel är att det ofta är billigare. Konkurrensen mellan nätbutikerna är stenhård och därför uppstår ofta lite av ett priskrig för att locka kunder. Att köpa billigt makeup på nätet är alltså fullt möjligt – och det finns flera sätt att hitta dom olika produkterna som står på inköpslistan.

Hitta billigt makeup på nätet

Så, hur gör man då för att hitta billigt makeup på nätet? Ja, det finns lite olika sätt att göra det – och ett sätt är att själv klicka runt bland dom olika återförsäljarna för att hitta det bästa priset. Detta är dock något som kan bli tidskrävande, då just antalet återförsäljare av dessa typer av produkter är väldigt många.

Ett annat, lite snabbare sätt, att hitta billigt makeup på nätet är att använda en prisjämförelsesida. Där går det att skriva in olika typer och produkter eller specifika märken i sökfältet och då går det att se både vilka butiker som erbjuder varan, samt vem av dom som har det lägsta priset för densamma.

Andra sätt för att komma undan billigare vid inköp av makeup är att:

 • Använda rabattkoder
 • Invänta kampanjer, utförsäljningar och reor
 • Leta efter återförsäljare som erbjuder gratis frakt

Vad gäller frakt kan det skilja sig mycket – det finns ett fåtal som erbjuder gratis frakt för alla köp men desto fler som erbjuder det för köp över en viss summa. Ibland kan det till och med bli billigare att lägga till en extra produkt för att nå den summan, i stället för att betala för frakten.

Köp mobil billigast genom att handla smart

Mobiloperatörer och e-handlare runt om i landet gör vad de kan för att kunna tillhandahålla så billiga mobiltelefoner som möjligt. Detta gör de på grund av (eller tack vare) att konkurrensen om konsumenterna är väldigt hård. Du kan använda detta till din fördel genom att ställa de olika aktörerna mot varandra och jämföra deras utbud. Så köp mobil billigast genom att börja med att göra en ordentligt genomgång och jämförelse av utbudet!

Köp mobil billigast genom att följa våra handfasta tips nedan

Det finns flera tips som kan vara till din hjälp när du ska köpa en ny mobiltelefon. Köp mobil billigast genom att följa våra handfasta tips nedan. För genom att göra detta kan du undvika att spendera mer än nödvändigt på din nya lur!

Våra tips inkluderar följande råd:

 • Tänk på att priserna ofta stiger år för år
  Detta har att göra med att inflationen driver priserna uppåt. Inflationen påverkar köpkraften på så vis att du får mindre värde för dina pengar. Om inflationen är hög ett år får du helt enkelt mindre mobil för dina surt förvärvade slantar. Men eftersom priserna också stiger årligen bör du inte bli överdrivet avskräckt av att prislapparna ständigt tycks justeras uppåt.
 • Överskatta inte hur mycket surf du behöver
  De allra flesta konsumenter klarar sig faktiskt alldeles utmärkt med under 3 GB per månad. Så om du köper en mobiltelefon med ett abonnemang bör du inte teckna ett avtal som ger dig onödigt mycket data varje månad.
 • Underskatta inte heller ditt surfbehov
  Å andra sidan bör du inte heller underskatta hur mycket surf du behöver. För om du gör detta kan du behöva köpa till mer data separat. Detta kommer medföra en ökad, oförutsedd utgift som driver upp totalkostnaden för din mobiltelefoni.
 • Återvinn din gamla mobiltelefon för att spara pengar
  Visste du att du kan lämna in din gamla mobiltelefon för återvinning? Genom att göra detta kan du ofta få en liten slant i betalning för den gamla mobilen. Alternativt kan du få lite rabatt på din nya lur. Så köp mobil billigast genom att i samma veva passa på att återvinna din gamla smartphone!

Damunderkläder – olika modeller för alla tillfällen

Sköna underkläder till vardags, snygga till speciella tillfällen och funktionella till träning och andra aktiviteter. Det finns många fördelar med att ha en ”komplett” underklädesgarderob men det är inte alltid enkelt att hitta det man letar efter. Nedan finns mer att läsa om olika typer av damunderkläder samt tips på hur man hittar både storlekar och modeller som passar alla kroppar.

Olika typer av damunderkläder

Damunderkläder är en stor kategori där det finns många typer och modeller att hitta. Olika modeller passar för olika tillfällen men det finns några vanliga kategorier:

 • Underkläder för vardag – Till vardags vill dom allra flera bära sköna och mjuka underkläder. Hur dom ser ut har kanske inte lika stor betydelse men ofta är dom enkla i modellen och tillverkade av mjuka material – till exempel bomull eller bambu.
 • Till speciella tillfällen – Det finns många typer av damunderkläder som är lite extra fina – kanske utsmyckade med spets, strass eller andra fina detaljer. Dessa kan man såklart bära till vardags om man vill men föredrar man mjukare plagg just till vardags kan det ändå vara roligt att ha ett extra fint set att ha på sig vid speciella tillfällen.
 • Underkläder för träning – Det kan vara klokt att ha en uppsättning underkläder som bara används vid träning och andra aktiviteter. Dels är dom tillverkade för ändamålet och ger ett bra stöd, dels är det onödigt att slita på sina vanliga underkläder när man tränar och svettas. Dessutom är till exempel sport BH:ar ofta tillverkade av funktionsmaterial som transporterar bort fukt från kroppen.

Hitta rätt bh

Ett tips för att hitta underkläder man gillar är att leta online. Det finns både för- och nackdelar med att köpa sina damunderkläder på nätet. Till fördelarna hör det stora utbudet av alla tänkbara modeller – dessutom är det enklare att hitta till exempel BH:ar i större storlekar, jämfört med i fysiska butiker.

Nackdelen är att det kan vara svårt att välja storlek men däremot finns ofta en storleksguide att följa som kan guida en rätt när det gäller just storlek så denna ska man såklart se till att använda inför ett köp.

Vad gäller att hitta rätt modeller på damunderkläder kan man behöva prova sig fram för att hitta sådant man gillar och känner sig bekväm i – det är trots allt det viktigaste.

Träningshörlurar kan göra din träning bättre

Att lyssna på musik under träningspasset är inte bara väldigt trevligt utan också fördelaktigt. Det har nämligen visat sig att musik kan motivera dig, få dig på bättre humör och till och med förbättra din prestation. Ett par träningshörlurar kan därmed vara till större hjälp i din träning än vad du kanske tror. En hel del forskning ger stöd åt teorin att musik och träning passar utmärkt ihop. Här berättar vi om några av fördelarna med att lyssna på musik medan du tränar!

Så kan träningshörlurar och musik förbättra träningspasset

Du kan lyssna på musik när du tränar på flera olika sätt. Om du befinner dig på ett kommersiellt gym är sannolikheten stor att gymmets musik strömmar ut genom högtalarna. Men många väljer att lyssna på sin egen musik och då är träningshörlurar ett utmärkt sätt att göra detta.

Som vi redan har nämnt finns det också många fördelar med att lyssna på musik när du tränar. Musiken kan bland annat hjälpa dig genom att:

 • Få dig att prestera bättre. När du känner dig lite trött och sliten kan du få en extra boost genom att lyssna på musik. För då du sätter på din favoritmusik eller en spellista med bra träningsmusik tenderar du att träna hårdare. Därför väljer många tävlingslöpare och atleter att använda träningshörlurar när de tränar eller värmer upp för en träning.
 • Förbättra ditt humör. De endorfiner som kroppen utsöndrar och som får dig att må bra utsöndras bland annat i samband med träning. Men även musiken har en liknande effekt på kroppen. Studier har nämligen funnit att du genom att lyssna på musik börjar utsöndra dopamin, en annan kemikalier som får dig att må bra och bli glad.
 • Snabba på din återhämtning. Brukar du blanda musik med högre och lugnare tempo beroende på var i träningen du befinner dig? I sådana fall kan du få ner pulsen genom att lyssna på en lugnare låt när du varvar ner. Enligt forskningen kan du faktiskt påskynda din återhämtning genom att sänka pulsen med lugn musik. Faktum är att pulsen sänks fortare med lugn musik än om du inte lyssnar på någon musik alls!

Fina barnkläder för alla tillfällen

Det är viktigt att trivas i sin outfit! Oavsett om man är liten eller stor vill man känna sig fin och bekväm i sina kläder, vilket även är en viktig del för självkänslan. Barn behöver ha både praktiska och slitstarka kläder för att de ska hålla i längden och tillåta lek och rörelse, men såklart ska barnkläder också vara fina och kännas bra att ha på sig. Det blir det faktiskt dessutom bra mycket roligare för barn att klä på sig och göra sig i ordning om de får ha sin favoritfigur på tröjan, byxorna eller strumporna. Ett bra knep för att göra det roligare att ha på sig t.ex. solhatt och badtröja är också att ha en favoritfigur som får följa med till stranden och skydda huden mot solstrålarna.

Kvalitet, slitstyrka och bra material

Det spelar ingen roll om det så är en vanlig dag eller om det är festligheter; barn vill kunna röra på sig och det ska kläderna tillåta. Välj material som tål att det kryps på golvet, hoppas i pölar och rullas på gräsmattor — för det är sånt som gör livet roligt. Barnkläder ska tåla att tvättas gång på gång, så att inte leken blir hindrad på grund av kläderna. Kläderna är ju faktiskt till för barnens skull, inte tvärtom. Självklart ska man också få lära sig att vara rädd om både sig själv och sina kläder, men att få lov att utforska och leka är en viktig del när barnen upptäcker världen.

Två saker att komma ihåg vid köp av nya barnkläder

 • Kom ihåg att passformen är extra viktig för de minsta. Barnet ska kunna röra sig fritt och varken riskera att snubbla på för långa byxben eller att kläderna känns för trånga för att kunna röra ordentligt på armar och ben.
 • Tänk kvalitet före kvantitet. Ett favoritplagg måste tåla många tvättar under tiden det används och därför är både materialet och kvaliteten viktiga faktorer för att barnkläderna ska vara bra och praktiska i längden. Ett plagg av bra kvalitet kan dessutom användas igen av ett annat barn efteråt — skänk eller sälj det vidare!

Bättre mående med infraröd bastu?

Går det att få ett bättre mående genom att basta i en infraröd bastu? Ja, men allt beror på vilka fysiska problem som personen har. Exempelvis kan värme och bastubad skapa ökad blodcirkulation, mindre stress, avslappnande muskler och smärtminskning.

Stärker immunförsvaret

I en artikel av Dr Ralf Kleff, från Institute for Heat and Immune Therapy, anges att infraröd bastu kan förbättra immunförsvaret avsevärt. Uppmaningen i artikeln är att använda en sådan bastu i mellan 30 och 45 minuter per dag. Detta tillsammans med en i övrigt sund levnadsstil. Värmen stimulerar energi på cellnivå vilket resulterar i att kroppens produktion av de vita blodkropparna ökar. Det är en del av immunförsvaret.

Stressnivå och smärtlindrande

Infraröd bastu kan användas för viktnedgång, bättre immunförsvar, bättre hjärtverksamhet m.m. Den hälsofördel som de allra flesta förknippar med bastubad är däremot avslappning. Något som fyller två mycket viktiga funktioner för ett bättre mående. För det första skapar den djupgående värmen avslappning i muskler och leder. Många som har en muskel- eller ledsjukdom väljer att regelbundet basta för att just få dessa att slappna av. Därmed blir det även en tydlig smärtlindring.

För det andra kan infraröd bastu resultera i att kroppen producerar hormoner som håller nere nivån av stresshormonet kortisol. Det i sig kan även minska känslan av stress i kroppen. Men alla har inte plats med en bastu i hemmet…

Lösning – Infraröd bastu för en person

Om målet enbart är att få den avslappnande värmen finns flera enklare modeller av infraröd bastu att välja på. Även modeller som enkelt kan användas i en lägenhet utan att några ombyggnationer behöver ske.

 • Infraröd tunnel med IR-behandling
  Kanske är bastu inte rätt ord men behandlingen och värmen är ändå mycket lik vad en infraröd bastu erbjuder. Tunneln är ungefär en halvmeter hög och omger en tunnare madrass. Genom att lägga sig i tunneln och slå på maskinen skapas en behaglig värme genom de infraröda strålar som skapas.
 • Portabel variant med turmalinsten
  Finns önskemål om att ta med bastun på semestern? Till sommarstugan? Till vännerna? Välj en portabel variant som ryms i en väska. Den monteras kring en stol och ger därefter samma strålning som en bastu. Även om värmen är skön så kan det vara lite svårare att hitta total avslappning – i jämförelse mot i ett basturum.